KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind!

Erkende jeugdinterventie Nederland Jeugd Institutuut

Effectief ontwikkelingsstimuleringsprogramma voor in de gastouderopvang of kleinschalige kinderopvang.

Gastouders zijn gedreven, zelfstandige ondernemers met een passie voor het werken met kinderen. Ze hebben oog voor elk kind, schrijven zelf jun beleid en nieuwsbrieven, kunnen plannen, verzorgen en weten als geen ander in te spelen op de behoeften van kinderen. Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk een VE-methode te kiezen dat past bij de identiteit van je opvang. Het doel van de KIKI-methode is dat kinderen er echt baat bij hebben en kinderen plezier hebben tijdens de activiteiten. De nieuwe manier van werken in deze methode zorgt er ook voor dat gastouders gestimuleerd worden, enthousiast worden en zichzelf op waarde leren schatten. Je bent immers meer dan een opvangadres! Jij draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Kwaliteit, passie en persoonlijke ontwikkeling. Het zijn de kernwoorden van ‘KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind’. 

‘KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind’ is de leukste VE-methode voor de gastouderopvang!

Vele enthousiaste gastouders en kleinschalige kinderopvang gingen je voor. 

Ontwikkelingsgericht

Het VE-programma ‘KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind’ bevat ontwikkelingsgerichte activiteiten voor kinderen van 3 maanden tot 4 jaar, met een extra aanvulling voor bso kinderen. Elk uitgewerkte thema sluit aan bij de belevingswereld van jonge kinderen en bevat aanvullende materialen. Dat wil zeggen dat de kinderen door bezig te zijn met de thema’s meer leren over de wereld om hen heen. Het speelse en informele leren van jonge kinderen staat voorop.

Ieder thema begint met een inleiding. Daarna volgen er afwisselde en uitdagende activiteiten, zoals creatieve opdrachten, expressie, dans en muziek, buitenactiviteiten, koken, bakken en rollenspellen. Alle activiteiten passen bij het betreffende thema en zijn toegespitst op de verschillende leeftijden.

Ontwikkelingsgebieden

Om kinderen optimaal te laten (op)bloeien, is het belangrijk dat gastouders ook zelf blijven groeien. Ben jij als gastouder gemotiveerd om kinderen de ondersteuning te kunnen bieden die zij nodig hebben om zonder achterstand op school te kunnen starten? Werken met het VE-programma ‘KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind’ is een laagdrempelige manier om pedagogisch handelen te verrijken met groots resultaat.

‘KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind’ is het door NJI erkende stimuleringsprogramma. Het KIKI programma is veelzijdig, educatief en speciaal ontwikkeld voor gastouders. 

Met behulp van beer Kiki biedt de gastouder activiteiten aan die bij een kind vier ontwikkelingsgebieden stimuleert:

  • Motoriek
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling
  • Spraak & Taal
  • Rekenprikkels

KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind’ is de leukste VE-methode voor gastouders!

Wat levert werken met KIKI jou op?

Enthousiaste kinderen en pedagogisch professionals, die er een grote vriend bij krijgen!

En ook…

  • het stimuleren van de ontwikkeling van elk kind, in het bijzonder op de gebieden taal, rekenen motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling.
  • het volgen van de ontwikkeling van kinderen en hierop afstemmen van de activiteiten
  • het betrekken van ouders door de maandelijkse ouderbijlage en activiteiten voor thuis
  • kun je de bijbehorende scholing ‘KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind’ volgen en officieel KIKI-gecertificeerde gastouderopvang worden.


Scholing ‘KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind’ voor gastouders & kleinschalige kinderopvang


Persoonlijke ontwikkeling duurt een leven lang, kinderen dragen ontwikkelkansen in zich. De scholing ‘KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind’ voor gastouders (6 bijeenkomst) daagt gastouders uit om al die bloemen ‘in knop’ een (speel)veld te bieden met vruchtbare grond waarop duizend bloemen in volle pracht kunnen gaan bloeien.

Effectieve jeugdinterventie NJI

‘KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind’ in de gastouderopvang is opgenomen in de databank van effectieve jeugdinterventies van het NJI (Nederland Jeugd Instituut)

“De methodiek is goed uitgewerkt, overdraagbaar en onderbouwd door een gedegen betoog, dat gebaseerd is op relevante bronnen en praktijkervaringen.”

Reactie van eigenaar kinderdagverblijf

“De maandthema’s zijn duidelijk, de ontwikkelingsdoelen worden helder beschreven. Je leest precies aan welke ontwikkelingsgebieden je werkt en hoe je dat kunt doen. Het programma geeft structuur aan onze opvang en brengt rust. Mijn collega en ik volgden de KIKI-scholing en het belangrijkste effect daarvan is dat we nu veel meer oog hebben voor het individuele kind. Elk kind telt, dat zit heel sterk in de KIKI-methode.”

Suzzane Stichelbout, eigenaar kleinschalig kinderdagverblijf