Veel gestelde vragen NL leert door

Hieronder vindt je een overzicht van de veelgestelde vragen

Hoe maak ik gebruik van online scholing?

Vanaf deze winter is het dankzij de subsidieregeling ‘NL leert door’ tijdelijk mogelijk om kosteloos (online) scholing te volgen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een korte cursus om een specifieke vaardigheid te leren of om bijscholing te volgen voor een bepaald beroep. Een ideale manier om jouw kennis of skills uit te breiden en te updaten. Zo leer je vaardigheden die jou binnen je huidige werk of organisatie meer mogelijkheden geven, of ontwikkel en vergroot je je mogelijkheden bij een ander bedrijf of organisatie. De cursus of opleiding die je doet kan ook een eerste stap zijn naar een ander beroep of andere loopbaan met betere kansen.

Op dit moment bereiden de scholingsinstellingen hun subsidieaanvraag voor, die ze tussen 1 en 8 september kunnen indienen. Nadat deze zijn beoordeeld en goedgekeurd, kan het aanbod online worden gepresenteerd en kun jij hier gebruik van gaan maken. Je hoeft je dan alleen maar aan te melden bij een opleider die deelneemt aan de regeling. De opleider handelt verder de administratie en kosten af. Naar verwachting zal rond half november het eerste aanbod beschikbaar zijn. Houd deze website in de gaten voor de actuele stand van zaken.

Vanaf wanneer is er subsidie beschikbaar?

Naar verwachting zal rond half november het eerste aanbod beschikbaar zijn. Houd deze website in de gaten voor de actuele stand van zaken. Voor aanmelden is nu al mogelijk, dus heb je al een keuze gemaakt, maak dat dan kenbaar en jij wordt vervolgens per mail op de hoogte gesteld wanneer jij kunt beginnen.

Wat moet ik doen om in aanmerking te komen voor een kosteloos scholingstraject?

Je hoeft je dan alleen maar aan te melden bij ons en het aanmeldproces te doorlopen. Wij handelen de verder de administratie en kosten af.

Hoe maken mijn werknemers gebruik van online scholing?

Vanaf dit najaar is het dankzij de subsidieregeling NL leert door tijdelijk mogelijk om kosteloos (online) scholing te volgen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een korte cursus om een specifieke vaardigheid te leren of om bijscholing te volgen voor een bepaald beroep. Een ideale manier om jouw kennis of skills uit te breiden en te updaten. Zo leer je vaardigheden die jou binnen je huidige werk of organisatie meer mogelijkheden geven, of ontwikkel en vergroot je je mogelijkheden bij een ander bedrijf of organisatie. De cursus of opleiding die je doet kan ook een eerste stap zijn naar een ander beroep of andere loopbaan met betere kansen.

Om gebruik te maken van de kosteloze scholing hoeven jij je of je werknemers zich alleen bij ons aan te melden en het aanmeldproces te doorlopen. Wij handelen de verder de administratie en kosten af.

Wanneer wordt het scholingstraject gegeven?

Het overgrote deel van de scholingen wordt online aangeboden. Bij de scholingstrajecten met contacttijd wordt er na aanmelding een rooster vertrek met daarop de scholingsdata. Dit zijn veelal online bijeenkomsten.

Wat kosten de scholingstrajecten?

De scholingstrajecten die binnen deze subsidie worden aangeboden zijn kosteloos, maar vertegenwoordigen een waarde van € 150,- tot € 1500,-.

Moet ik studiemateriaal zelf betalen?

Nee, de opleiding is geheel kosteloos.

Hoe wordt het studiemateriaal aangeboden?

Alle studiemateriaal wordt online aangeboden. In deze digitale leeromgeving wordt je stap voor stap door de opleiding geleid.

Wie verstrekt de subsidie?

Het Ministerie van SZW vertrekt de subsidie aan de opleiders.

Naar wie gaat de subsidie?

De subsidie wordt verstrekt aan de opleiders, je hoeft je enkel aan te melden.

Welke voorwaarden zitten er aan de subsidie?

1.    Je moet ouder zijn als 18 jaar en nog niet de pensioengerechtigde leeftijd hebben.

2.    Je moet een relatie hebben met de Nederlandse arbeidsmarkt

3.    Je moet je volledig registreren met BSN-nummer en kopie ID-bewijs

Hoe kan ik mij inschrijven?

Via de website kun je je registreren en inschrijven op een scholingstraject die bij jou past.

Wanneer kan ik starten?

Je kunt na inschrijving direct starten met de opleiding.

Wanneer moet ik het scholingstraject afgerond hebben?

Je hebt tot 31 december 2022 om het scholingstraject te doorlopen.

Wat heb ik nodig?

De meeste trainingen zijn online en toegankelijk met smartphone, ipad of computer.

Wat valt er onder een geldig ID – bewijs (identiteitsbewijs)?

De volgende documenten worden geaccepteerd als geldig identiteitsbewijs:

·        Paspoort

·        Nederlandse identiteitskaart

Waarom moet ik mijn ID-bewijs uploaden?

Het ministerie vraagt van alle deelnemers het BSN-nummer en kopie ID-bewijs uit. De opleiders dienen dit in het kader van de verantwoording van de subsidie te kunnen overleggen.

Is het baby programma erkend voor de Wet IKK?

Ja, je kunt hier het erkende baby traject doorlopen.

Krijg ik een certificaat of bewijs van deelname?

Afhankelijk van het traject wat je volgt krijg je een bewijs. Welk bewijs je krijgt staat genoemd bij het opleidingstraject dat je gaat volgen.

Wat gebeurt er als ik het traject niet afmaak?

Het is natuurlijk jammer als het traject niet hebt kunnen afmaken. Dit heeft echter geen financiële consequenties voor jou. Je zult geen certificaat ontvangen.

Mag ik meerdere scholingstrajecten volgen?

Het is mogelijk om meerdere scholingstrajecten gesubsidieerd te volgen. Wij adviseren wel om pas te starten met een volgende scholingstraject wanneer je de andere hebt afgerond.

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?

Jouw gegevens worden uitsluitend geregistreerd voor de verantwoording van de subsidie en het aanbieden van scholingstrajecten.

Hoelang blijven materialen beschikbaar?

De e-learningsmaterialen worden alleen tijdens de subsidieperiode aangeboden. Na afsluiting van de het subsidieperiode vervalt de toegang.

Kan ik me optioneel inschrijven?

Ja, je kunt een vooraanmelding doen. Bij start van het traject wordt je hierover geïnformeerd.

Hoe vindt toetsing plaats?

Afhankelijk van het scholingstraject zijn er online theorietoetsen en/of praktijkopdracht(en).

Kan ik een gemiste bijeenkomst inhalen?

Alle digitale lessen / webinars zijn opgenomen en kun je altijd inhalen.

Waar vinden de scholingen plaats?

Bij de scholing waarbij contacttijd is vinden deze digitaal plaats middels bijv. een webinar en/of virtueel klaslokaal en kun je dus vanuit huis volgen.

Mochten praktijklessen onderdeel zijn van de training (alleen van toepassing op de “zorg-trainingen”), dan vinden deze op een centrale locatie plaats.

Alles wat je  aandacht geeft groeit.

Blijf op de hoogte en doe een voorinschrijving NL leert door!

Hoor als eerste dat we de subsidie toegekend hebben gekregen, door je aan te melden voor de nieuwsbrief en een voorinschrijving te doen!

STAP-subsidie

LEVEN LANG LEREN IN HET MKB

Deze subsidie kan je vanaf aart 2022 aanvragen!