Nieuw muziekplatform: Klassieke kinderliedjes als ‘In de maneschijn’ krijgen hiphop-versie

Veel mensen zijn bekend met kinderliedjes als ‘Klap eens in je handjes’ en ‘In de maneschijn’ maar ken je ook de versie met een hiphop beat? Muzieklabel Top Notch maakt het mogelijk in een serie op het nieuwe online platform Lil Ones, dat op 15 mei lanceert. Het muziekplatform gaat onder meer muziek aanbieden voor kinderen in de leeftijd van een tot vier jaar. Maar wat heb je op zo’n jonge leeftijd aan muziek?

Onder de naam ‘De Flat’, start de eerste serie op Lil Ones. Vijf bekende artiesten bewerken hierin bekende kinderliedjes. Onder hen zijn zangeres Cheryl Özturk en rapper Twan van Steenhoven, beter bekend als ‘Big2’ van de muziekgroep The Opposites.

Nieuwe generatie ouders

“Ik heb zelf kinderen en als ik kijk naar die kinderprogramma’s, denk ik: leuk om dit voor ze te doen”, zegt Van Steenhoven tegen Editie NL. Volgens de rapper verschilt het programma daarbij ook wezenlijk van wat er al op tv te zien is. “Ze zitten in het programma in een flat, dat is ook leuk en weer eens wat anders dan bij een molen, bijvoorbeeld. Het is iets dat voor veel kinderen dichter in de buurt komt.”

Özturk heeft zelf geen kinderen, maar geeft als muziekdocent les aan de doelgroep. “Je merkt dat muziek helpt in hun sociale ontwikkeling”, vertelt ze. “Het houdt ze bezig en ze vinden het vaak ook heel leuk.” Er is ook een goede reden waarom juist oude klassiekers in een nieuw jasje worden gestoken. “Je hebt een ook een hele nieuwe generatie van ouders die zijn opgegroeid met hiphop. Het is daarom niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders, zodat zij kunnen meegenieten van de muziek.”

Oeruitdrukking

Muziek is heel belangrijk voor kinderen, beaamt neuromusicoloog Arthur Jaschke. “Het is een manier van expressie”, zegt Jaschke. “Je hoort in de buik van je moeder al de eerste liedjes, dus je wordt eigenlijk dan al gevormd. Als een kind geboren wordt, heeft het met binding te maken. En hoe ouder het kind wordt, hoe belangrijker het wordt. Kinderen beginnen ook op jonge leeftijd te dansen op muziek. Muziek is echt een oeruitdrukking van emoties.”

Muziek helpt bovendien bij het ontwikkelen van de hersenen. “Uit onderzoeken weten we zelfs dat je door muziek een hogere score kan halen op de citotoets”, gaat Jaschke verder. “Als je actief naar muziek luistert, dan maken delen in je hersenen verbindingen. ” Zelf muziek maken versterkt zelfs het effect. “Dan gebeurt het nog sterker. En omdat er verschillende gebieden in je hersenen nodig zijn, is het voor je brein eigenlijk een soort full body workout. Alle gebieden hebben een andere taak en die worden allemaal aan het werk gezet.”

Iets nieuws

Uit onderzoek blijkt ook dat je je hersenen moet blijven uitdagen, zegt de neuromusicoloog. Daar hoort het luisteren naar verschillende muziekgenres ook bij. “Je brein merkt dat het iets nieuws is”, zegt Jaschke. “Als je hiphop luistert én naar klassieke muziek, dan is dat beter dan wanneer je naar één genre luistert. En des te jonger je daarmee begint, des te beter.”

Verder kunnen kinderen op Lil Ones nieuwe dingen leren, zoals het maken van beats of een nieuwe taal. “Mijn kinderen zijn kwart Indonesisch, en in veel afleveringen leer je ook nieuwe woorden”, vervolgt Van Steenhoven. “Verder vind ik het gewoon leuk om hiphop, soul en rnb mee te geven. Ik denk dat het een leuke manier is om kennis te maken met muziek. Sommigen mensen zullen denken: wát ben je aan het doen? Maar als je kinderen hebt, dan snap je dat dit supertof is.”

Bron: Editie NL