Gewoon overgevoelig of hoogsensitief?

Deze training verzorgen wij als open inschrijving en in-company
Inhoud

Maike heeft geen behoefte aan veel nieuwe dingen, daar houdt ze niet van. Ze was woedend toen mama haar versleten jurk had weggegooid. De nieuwe jurk die mama kocht, wil zij onder geen beding aantrekken. Maike is gevoelig voor ruwe stoffen. De knopen van de jurk doen pijn op haar rug en de merkjes in haar kleding zit niet lekker.

In onze hersenen bevindt zich een soort tussenstation waar beslist wordt wat we doen met prikkels die we binnenkrijgen. Drukken we ze weg, verwerken we ze meteen of slaan we ze op voor later. Bij een hoogsensitief persoon wordt alle informatie die binnenkomt, dieper geanalyseerd. Het kind doet meer met dezelfde informatie, kijkt wat eruit voortvloeit/kan voortvloeien, en gaat kijken wat hij/zij ermee kan. Hoogsensitieve mensen, ook kinderen, zijn erg goed in het opmerken van en het verwerken van prikkels. Ze halen veel meer uit de informatie die ze via hun zintuigen krijgen, en ze zijn er ook meer mee bezig.

Wie hoogsensitief is, is extra gevoelig en kan prikkels moeilijker verwerken. Het is geen aandoening, maar het is gewoon wie je bent. Ieder mens heeft een ander karakter. Hoogsensitief is een karaktereigenschap die we veel zien bij kinderen. Ze beleven alles wat erom hen heen gebeurt, intenser dan andere kinderen.

Wanneer het kind voldoende grip op situaties krijgt en gesteund wordt door de omgeving, zal het zich prettiger en veiliger voelen. Hoe dit werkt en hoe we overprikkeling op de groep kunnen voorkomen, bespreken we tijdens deze training.

Planning

Startdatum

Studiebelasting Totaal 3 uur

BIJEENKOMSTEN

Maximaal 20 deelnemers

Virtueel of live klaslokaal
1 x 2,5 uur

INTERVISIE

Groepsdiscussies via community in KIKI Kennisinstituut online

LEEROMGEVING

Hand-out met theoretische verdieping in KIKI Kennisinstituut online
0,5 uur

BEGELEIDING

Trainer is bereikbaar via online leeromgeving. Casus bespreking en vragen tijdens bijeenkomsten.

Leerdoelen

Leerdoelen

  • Kennis van hoogsensitiviteit
  • Karaktereigenschappen herkennen aan de hand van representatiesystemen
  • Rekening houden met prikkels op de groep
RESULTAAT

Resultaat

Na deze training heb je kennis van het herkennen van de overgevoeligheid, omgaan met hoogsensitiviteit en overprikkeling voorkomen.

Doelgroep, certificeren en kosten

DOELGROEP

De training is geschikt voor iedereen die betaald of vrijwillig werkt met kinderen en specifiek voor leerkrachten, pedagogisch professionals in de kinder- en gastouderopvang.

MBO 3 werk- en denkniveau. Indien MBO 2 is werkervaring met kinderen vereist.


CERTIFICERING

Aanwezigheid in (virtueel) klaslokaal + eindbespreking casus

Na afronding van de training ontvang je een digitaal bewijs van deelname in je online leeromgeving.


KOSTEN

Open inschrijving € 65,00*

In-company

0 – 11 deelnemers € 650,00 *   

12 – 20 deelnemers € 750,00 *

*Btw vrijgesteld CRKBO