Informatie
Aan de slag met de meldcode
Introductie
Inhoud
Stel je eens voor… Een ouder knijpt zijn of haar kind net even te hard in de arm, een kindje wordt steeds met vieze luiers gebracht – zijn kleren ruiken niet fris, net als het kindje zelf of ouders gaan uit elkaar en vinden dat de andere ouder ineens helemaal niets meer goed kan doen. Is er in deze situaties sprake van kindermishandeling?
Kindermishandeling is een groot probleem en kinderen die mishandeld worden hebben recht op hulp. Het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium. Het is de verantwoordelijkheid van pedagogisch professionals om kindermishandeling te signaleren en actie te ondernemen. Kindermishandeling is echter geen eenduidig begrip: is het echt kindermishandeling of gaat het om een minder wenselijke opvoedsituatie? Deze vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden. Het heeft veelal te maken met de eigen waarden en normen.
Sinds 2013 is de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling van kracht. Deze wet houdt in dat alle organisaties die met kinderen en volwassenen werken, een meldcode moeten hebben en werknemers in staat moeten stellen daarmee te werken. De meldcode is bedoeld als hulpmiddel voor professionals zodat zij eerder en beter handelen wanneer ze vermoeden dat een cliënt of een gezinslid van de cliënt thuis mishandeld, verwaarloosd of seksueel misbruikt wordt. Uit onderzoek weten we namelijk dat professionals die met een meldcode werken, drie keer vaker ingrijpen dan professionals die zonder meldcode werken.
De belangrijkste taak die je als pedagogisch professional hebt, is om je vermoedens om te zetten in actie. Wanneer doe je dat? En met wie? Tijdens deze training maak je kennis met de verschillende aspecten van de meldcode en het afwegingskader.
Studiebelasting: 3 uur
- 2,5 uur training
- 30 minuten online leeromgeving
Leerdoelen
- De verschillende aspecten van huiselijk geweld en kindermishandeling.
- De stappen van de vernieuwde meldcode.
- Het afwegingskader inzetten
Certificering
- Aanwezigheid in het (virtueel) klaslokaal
- Eindbespreking casus
- Na afronding van de training ontvang je een digitaal bewijs van deelname in je eigen opleidingsportaal.
Resultaat
- Na de training ben je bekend met de verschillende stappen van de vernieuwde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Je weet hoe je de stappen inzet, het afwegingskader gebruikt en bij wie je wanneer melding maakt.
Doelgroep
- De training is geschikt voor iedereen die betaald of vrijwillig werkt met kinderen en specifiek voor leerkrachten, pedagogisch professionals in de kinder- en gastouderopvang.
- MBO 3 werk- en denkniveau. Indien MBO 2 is werkervaring met kinderen vereist.
Prijs
Heb je als organisatie interesse in deze training? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan!