Startdata

Informatie

Ontdek het nut van de speelhoek

https://portaal.kiki-s.nl/image/cl268/banner

Introductie

In deze webinar gaan we in gesprek over het belang van spel en creëren van een rijke speelleeromgeving op de groep binnen en buiten.

Inhoud

Yari heeft in het weekend twee nachten bij zijn oma in de caravan gelogeerd. Wanneer opa en Yari samen hadden gekookt, deed oma de afwas. Als Yari zin had, mocht hij mee om haar te helpen.

Op de groep wil Yari nu ook afwassen. Hij gaat in de keukenhoek spelen. Daar zoekt hij een afwasteil, een sponsje, afwasmiddel en een theedoek, want dat gebruikte oma ook. Yari kan de spullen niet vinden. Hij kan er ook niet om vragen want hij kent de woorden nog niet. Hij probeert nog iets uit te leggen, maar wordt niet begrepen.

Een goed ingerichte ruimte zegt niet alles, maar wel veel. Ouders die een opvang voor hun kind kiezen, gaan vaak eerst een keer kijken. Als je tijdens zo'n kennismaking wel eens zelf door de diverse ruimtes hebt gedwaald, is je vast iets opgevallen: elke ruimte heeft zijn eigen kenmerken die je een indruk geven van de sfeer, de groep, de manier van omgaan met kinderen en zelfs de visie van de pedagogisch professional.

Kinderen ontwikkelen zich het best in een aantrekkelijke en uitdagende omgeving. Voor het spel van kinderen is het van groot belang dat er zowel binnen als buiten een rijke speel-leer-omgeving wordt gecreëerd. Als ze 'veel' keuze hebben en dus in verschillende hoeken kunnen spelen, hebben ze meer kansen om zich te ontwikkelen. Speelhoeken zijn afgebakende plekken waar de kinderen rond een bepaalde handeling (bijvoorbeeld afwassen) of een bepaald thema (winkel) spelen.

Ze spelen er alleen of samen, met elkaar of met professionals, afhankelijk van het type speelhoek. De hoek is meer dan alleen materialen. Het gaat om een thema, levensechte of fantasierijke situaties, materialen, leuke impulsen en zo veel meer! Het spel in de speelhoek roept een reactie op bij het kind.

Studiebelasting - totaal 3 uur

 • 2,5 uur training
 • 30 minuten online leeromgeving

Leerdoelen

  • Kennis van het verrijkend inrichten van de speelhoeken
  • Kennis van het creëren van uitnodigende speelhoeken
  • Leren reflecteren op het gebruik van de speelhoeken

  Certificering

  • Aanwezigheid in het (virtueel) klaslokaal
  • Eindbesprek casus
  • Na afronding van de training ontvang je een digitaal bewijs van deelname in je eigen opleidingsportaal

  Resultaat

  • Inzicht in hoe kinderen de speelhoeken beleven en hoe jij als pedagogisch professional steeds opnieuw de speelhoeken kunt verrijken en/of aanpassen.

  Doelgroep

  • De training is geschikt voor iedereen die betaald of vrijwillig werkt met kinderen en specifiek voor leerkrachten, pedagogisch professionals in de kinder- en gastouderopvang.
  • MBO 3 werk- en denkniveau. Indien MBO 2 is werkervaring met kinderen vereist.

   Prijs

   € 75,00

   Heb je als organisatie interesse in deze training? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan!

   Planning

   +

   Contact/offerte aanvragen

   Heb je vragen met betrekking tot een offerte en wil je iemand spreken van onze afdeling Sales? Boek hieronder een telefonische afspraak!