Startdata

no data

Informatie

Kinderparticipatie bevorderen

https://portaal.kiki-s.nl/image/cl24/banner

Introductie

Participatie is belangrijk voor de ontwikkeling. Een kind mag meedenken over wat het doet en voelt zich hierdoor betrokken, zelfstandig en zelfverzekeert. Participeren leidt tot meer participatie!

Inhoud

Brenda vertelt dat ze op haar groep een kinderkabinet hebben. Kinderen bepalen door middel van stemmen welke kinderen er plaats nemen in het kinderkabinet. Ze mogen meepraten en hun eigen ideeën uiten. Dit is belangrijk voor onder andere hun communicatieve en cognitieve ontwikkeling – het stimuleert de fantasie en hun taalontwikkeling. De kinderen krijgen zo het idee dat ze mogen meebeslissen en kunnen praten over onderwerpen die hen aangaan.

In hoeverre kinderen op alle niveaus kunnen participeren (betrokken meeleven, meehelpen, meedoen, meedenken en/of meebeslissen), verschilt per situatie. Het bevorderen van kinderparticipatie begint al als je je realiseert dat kinderen gewoon participeren, of volwassenen dat nu willen of niet. Met de juiste ondersteuning kunnen ze veel meer aan dan vaak gedacht wordt. De mate waarin kinderen participeren, is sterk afhankelijk van de ruimte die ze krijgen, en in hoeverre ze uitgedaagd worden die ook te benutten. Participeren leidt tot meer participatie!

Wanneer kinderen op hun eigen niveau actief participeren, krijgen zij de mogelijkheid om te onderzoeken en te ontdekken wat zij leuk vinden en waar zij goed in zijn. Kinderen krijgen een stem in veel zaken die hen direct aangaan, en tegelijkertijd ontwikkelen zij hierbij een sociale verantwoordelijkheid.

Het is niet de bedoeling dat kinderen over alles beslissen! Daar zijn ze mentaal ook niet aan toe. Kinderen hebben kaders nodig. Het doel van kinderparticipatie is dat kinderen zich gezien en gehoord voelen en ook leren omgaan met grenzen.

Tijdens deze training gaan we in gesprek over het belang van kinderparticipatie en hoe je kinderen kunt leren participeren.

Studiebelasting: 3 uur

 • 2,5 uur training
 • 30 minuten online leeromgeving

Leerdoelen

 • Vaardigheden om kinderen te laten participeren en hun de ruimte te geven voor eigen initiatief
 • Aanbod afstemmen op de interesses van de kinderen
 • Leren omgaan met grenzen

Certificering

 • Aanwezigheid in het (virtueel) klaslokaal
 • Eindbespreking casus
 • Na afronding van de training ontvang je een digitaal bewijs van deelname in je eigen opleidingsportaal

Resultaat

 • Na deze training weet jij kinderen binnen de grenzen te laten participeren.

Doelgroep

 • De training is geschikt voor iedereen die betaald of vrijwillig werkt met kinderen en specifiek voor leerkrachten, pedagogisch professionals in de kinder- en gastouderopvang.
 • MBO 3 werk- en denkniveau. Indien MBO 2 is werkervaring met kinderen vereist.

Prijs

€ 75,00

Heb je als organisatie interesse in deze training? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan!

Planning

+

Contact/offerte aanvragen

Heb je vragen met betrekking tot een offerte en wil je iemand spreken van onze afdeling Sales? Boek hieronder een telefonische afspraak!