no data
Informatie
Huilende kinderen in de opvang
Introductie
Inhoud
Vorige week stond de moeder van Thom te huilen toen ze hem kwam brengen naar de opvang. Thom had weer uren achter elkaar gehuild en moeder voelt zich machteloos. Ze weet niet waarom hij huilt en soms zo boos wordt dat hij helemaal verstijfd. Ze zij dat ze de neiging had het bedje op zolder neer te zetten, zodat ze hem even niet zou horen. Alleen haar moederhart heeft haar tegen gehouden dit te doen. Gelukkig kon ik moeder na het volgen van deze training advies geven. Moeder voelde zich gehoord en begrepen en gaat aan de slag met de ’tips’ die ik heb meegenomen uit de training. (pedagogisch medewerker Anke, babygroep 0 – 2 jaar)
Om meteen een cliché de wereld uit te helpen: we huilen niet omdat het oplucht. We huilen om de mensen om je heen een signaal te geven dat je hulp nodig hebt. “De opluchting zit ‘m in de reactie van anderen. Met huilen wil je dat anderen een arm om je heen slaan. Door het begrip van anderen, voel jij je beter.” En dat lucht op, maar dus niet het tranendal zelf.
En dat werkt net zo bij kinderen. Kinderen hebben vaak als enige communicatie middel huilen, omdat ze nog geen mogelijkheid hebben om hun ongemak anders uit te drukken of niet weten hoe ze dat zouden moeten doen…. Waarom kinderen huilen kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het kind huilen omdat hij honger heeft, moe is, pijn heeft of behoefte heeft aan liefde en aandacht. Ook kan het zijn dat het kind huilt om iets te verwerken.
Na het volgen van deze training heb je nog meer kennis over waarom kinderen huilen, het nut van het ontladen tijdens huilen en huilen in nabijheid. Deze kennis en de koppeling naar de praktijk zorgen ervoor dat kinderen zich sneller begrepen en/of gehoord voelen met als resultaat dat jij als pedagogisch professional nog makkelijker en sneller een vertrouwensband opbouwt met de kinderen. Deze vertrouwensband draagt bij aan veilige hechtingsrelatie. Een veilige hechtingsrelatie is van wezenlijk belang voor gezonde ontwikkeling van de kinderen.
Studiebelasting: 3 uur
- 2,5 uur training
- 30 minuten online leeromgeving
Leerdoelen
- Kennis van de redenen dat kinderen huilen
- Kennis van het gevolg van huilen
- Het nut van huilen en het invloed op het zelfvertrouwen
- Kennis van handelen bij een huilend kind
- Kennis over uithuilen
Certificering
- Aanwezigheid in het (virtueel) klaslokaal
- Eindbespreking casus
- Na afronding van de training ontvang je een digitaal bewijs van deelname in je eigen opleidingsportaal
Resultaat
- Deze training heeft je aan het denken gezet over de behoeften van kinderen en hoe je er het beste voor hen kunt zijn. De kennis draagt bij aan een veilige hechtingsrelatie.
Doelgroep
- De training is geschikt voor iedereen die betaald of vrijwillig werkt met kinderen en specifiek voor leerkrachten, pedagogisch professionals in de kinder- en gastouderopvang.
- MBO 3 werk- en denkniveau. Indien MBO 2 is werkervaring met kinderen vereist.
Prijs
Heb je als organisatie interesse in deze training? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan!