Startdata

no data

Informatie

Kinderen begeleiden bij verschillende vormen van verlies

https://portaal.kiki-s.nl/image/cl21/banner

Introductie

Verlies hoort bij het leven. Helaas krijgen ook kinderen met verlies te maken. Hoe kan jij een kind voorbereiden of ondersteunen bij verlies?

Inhoud

Het broertje van Bobby is kort na de geboorte overleden. Aan Bobby is verteld dat zijn broertje heel diep slaapt. Nu maakt hij iedere week met zijn moeder het bedje van zijn broertje netjes op, harken ze op de begraafplaats het zand bij het graf en zetten ze bloemetjes neer. Bobby kan ‘s avonds moeilijk in slaap komen en ligt het liefst bij zijn moeder in bed. Bobby heeft de waarheid nodig…

Verlies hoort bij het leven. Ieder uur verliezen 10 mensen hun partner, 120 mensen een ouder en 200 mensen een goede vriend/vriendin. Helaas krijgen ook kinderen met verlies te maken. Het kan zijn dat ze een belangrijk persoon in hun omgeving verliezen of dat ze zelf of mensen die dichtbij hen staan, ziek worden. Daarnaast kan een kind te maken krijgen met verwachtingen die niet uitkomen, een vriendje/vriendinnetje dat gaat verhuizen, of bij ouders die gaan scheiden.

Te vaak worden jonge kinderen in onze ogen weggehouden van rouw en verlies. Gevolg is dat zij het verdriet in hun eentje gaan verwerken. Dat is juist nog veel erger. Bereid jonge kinderen beter voor op verdrietige situaties, ook op minder ingrijpende gebeurtenissen.Ieder kind reageert anders op rouw en verlies. Kinderen gaan net als volwassenen door een rouwproces.

In deze training leer je hoe je kinderen kan voorbereiden op de dood en verlies in het algemeen. Ook leer je hoe je kinderen kunt ondersteunen bij het verliesproces aan de hand van vier sleutels.

Studiebelasting: 3 uur

 • 2,5 uur training
 • 30 minuten online leeromgeving

Leerdoelen

 • Hoe je het best kunt reageren op verdriet bij het kind
 • Wat je in de praktijk kunt doen om kinderen voor te bereiden op de dood en verlies in het algemeen
 • Hoe je kinderen kunt ondersteunen bij het verliesproces aan de hand van vier sleutels

Certificering

 • Aanwezigheid in het (virtueel) klaslokaal
 • Eindbespreking casus
 • Na afronding van de training ontvang je een digitaal bewijs van deelname in je eigen opleidingsportaal.

Resultaat

 • Na deze training heb jij kennis, vaardigheden en handvatten om een kind te begeleiden bij verschillende vormen van verlies. Je kunt kinderen voorbereiden op de dood en verlies en hen ondersteunen.

Doelgroep

 • De training is geschikt voor iedereen die betaald of vrijwillig werkt met kinderen en specifiek voor leerkrachten, pedagogisch professionals in de kinder- en gastouderopvang.
 • MBO 3 werk- en denkniveau. Indien MBO 2 is werkervaring met kinderen vereist.

Prijs

€ 75,00

Heb je als organisatie interesse in deze training? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan!

Planning

+

Contact/offerte aanvragen

Heb je vragen met betrekking tot een offerte en wil je iemand spreken van onze afdeling Sales? Boek hieronder een telefonische afspraak!