Informatie
Werken met kinderen met 'lastig' of 'speciaal lastig' gedrag
Introductie
Inhoud
Sjors luistert niet naar de pedagogisch professionals. Wanneer hij ruzie krijgt met een groepsgenoot en wordt aangesproken op negatief gedrag, loopt hij weg of krijgt hij een driftbui.
‘Gewoon’ lastig of ‘speciaal’ lastig?
In deze training krijgen pedagogisch professionals informatie en handvatten aangereikt waarmee ze het gedrag van kinderen beter kunnen begrijpen en ondersteunen.
Ongehoorzaamheid, boosheid en conflicten tussen kinderen worden vaak gezien als lastig gedrag van kinderen, maar dit hoort tot op zekere hoogte bij hun ontwikkeling. Dergelijk gedrag hoeft niet problematisch gedrag te zijn of te worden. Dit hangt af van de leeftijd, het ontwikkelingsniveau, het temperament en karakter van het kind. Ook spelen de (gezins)achtergrond, ervaringen, leermogelijkheden van een kind en plaats van het gedrag binnen het totale beeld van het kind hierbij een rol.
Voor pedagogisch professionals is het van belang dat ze onderscheid maken tussen kinderen met ‘lastig’ gedrag dat door hen te beïnvloeden is (gewoon ‘lastig’ gedrag), en kinderen met ‘speciaal lastig’ gedrag (als gevolg van, of behorend tot bepaalde ontwikkelings- en gedragsstoornissen zoals AD(H)D en stoornissen in het autistisch spectrum).
In deze training leer je kijken naar gedrag. Waar komt gedrag vandaan en welke begeleiding vraagt het van jou? Welke gedragingen zijn leeftijdsadequaat, wat valt onder ‘lastig’ gedrag en welke aanpak vraagt dit van jou? Daarnaast leer je werken met de behoeftenkaarten van KIKI om de behoeften in kaart te brengen en hierop in te spelen.
Studiebelasting: 3 uur
- 2,5 uur training
- 30 minuten online leeromgeving
Leerdoelen
- Kennis van gedrag en de factoren die het gedrag beïnvloeden (werking hersenen, aanleg, omgeving).
- Hoe je het beste kunt aansluiten bij de behoefte van het kind? Wat kun je uit gedrag afleiden?
Certificering
- Aanwezigheid in het (virtueel) klaslokaal
- Eindbespreking casus
- Na afronding van de training ontvang je een digitaal bewijs van deelname in je eigen opleidingsportaal.
Resultaat
- Inzicht in hoe het kind de omgeving beleeft, en de behoeften van het kind. Je kent het verschil tussen onwil en onvermogen. In de praktijk kun je vaardigheden toepassen die bijdragen aan een prettige sfeer op de groep.
Doelgroep
- De training is geschikt voor iedereen die betaald of vrijwillig werkt met kinderen en specifiek voor leerkrachten, pedagogisch professionals in de kinder- en gastouderopvang.
- MBO 3 werk- en denkniveau. Indien MBO 2 is werkervaring met kinderen vereist.
Prijs
Heb je als organisatie interesse in deze training? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan!