Startdata

no data

Informatie

De sensomotorische ontwikkeling prikkelen

https://portaal.kiki-s.nl/image/cl18/banner

Introductie

Kinderen prikkelen om te verkennen, ontwikkelen en om te leren waarbij ze gebruik maken van hun sensomotoriek.

Inhoud

Op de 3+-groep staat het boekje Rupsje Nooitgenoeg centraal. Een bak met kralen, dik draad en een bak met ‘gras’ staan klaar. De kinderen rijgen de kralen aan de dikke draden en maken zo een eigen rups. Die rups kunnen ze in het ‘gras’ laten verdwijnen en weer omhoog laten komen. Stijn en Nynke spelen al de hele morgen op de ontdekplek. Ze hebben rupsen gemaakt en verstoppen vooral de losse kralen in het gras. Ze vinden het heerlijk om met hun handen door het kriebelende gras te gaan en merken dat het gras door hun vingers glijdt.

Sensomotoriek is een combinatie van sensoriek en motoriek. Sensoriek betekent het opdoen van prikkels met de zintuigen – horen, ruiken, voelen, proeven en zien. Motoriek is het vermogen om te kunnen bewegen. Deze twee vaardigheden samen zorgen dat je een bal kunt vangen: je ziet de bal aankomen, steekt je armen uit en vangt hem. De motorische ontwikkeling begint al voor de geboorte – dan beweegt een kind al in de baarmoeder. Na de geboorte leert een kind onder andere door te bewegen zichzelf en de wereld om zich heen kennen. De zintuigen spelen hierbij een essentiële rol: ze geven door middel van prikkels (horen, zien, ruiken, proeven en voelen) informatie over de wereld rond het kind. De ontwikkeling van de zintuigen valt onder de sensomotorische ontwikkeling. Het is de start van het verkennen, ontwikkelen en leren.

Tijdens deze praktijkgerichte training gaan we in op hoe de sensomotorische ontwikkeling verloopt en is er vooral veel aandacht voor het aanbieden van een speelleeromgeving waar kinderen de ruimte krijgen om sensomotorisch te handelen. Aan het einde van de training heb je genoeg nieuwe ideeën om een omgeving te creëren waar kinderen kunnen verkennen, ontwikkelen en leren!

Studiebelasting: 3 uur

 • 2,5 uur training
 • 30 minuten online leeromgeving

Leerdoelen

 • Je leert wat sensomotorische ontwikkeling is
 • Je leert hoe kinderen verschillende prikkels ervaren
 • Je kunt de omgeving verrijken, zodat de zintuigen van de kinderen worden geprikkeld

Certificering

 • Aanwezigheid in het (virtueel) klaslokaal
 • Eindbespreking casus
 • Na afronding van de training ontvang je een digitaal bewijs van deelname in je eigen opleidingsportaal

Resultaat

 • Kennis over sensomotorische ontwikkeling en sensomotorisch handelen en een prikkelende speelleeromgeving.

Doelgroep

 • De training is geschikt voor iedereen die betaald of vrijwillig werkt met kinderen en specifiek voor leerkrachten, pedagogisch professionals in de kinder- en gastouderopvang.
 • MBO 3 werk- en denkniveau. Indien MBO 2 is werkervaring met kinderen vereist.

Prijs

€ 75,00

Heb je als organisatie interesse in deze training? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan!

Planning

+

Contact/offerte aanvragen

Heb je vragen met betrekking tot een offerte en wil je iemand spreken van onze afdeling Sales? Boek hieronder een telefonische afspraak!