Startdata

no data

Informatie

Aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag

https://portaal.kiki-s.nl/image/cl16/banner

Introductie

Wanneer een organisatie geconfronteerd wordt met seksueel grensoverschrijdend gedrag op de opvang, is het van belang dat hier professioneel mee wordt omgegaan.

Inhoud

Pien en Puk (beiden 4 jaar) zijn aan het spelen. Ze kleden zich uit en gaan op elkaar liggen. Wat doe jij als pedagogisch professional? Hoort dit bij de ontwikkeling of is dit seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan non-verbaal, verbaal of fysiek zijn en ook opzettelijk én niet opzettelijk. Hoe een kind dit ervaart, verschilt per kind. Ook professionals verschillen van mening of het gedrag wel of niet grensoverschrijdend is. Hoe ga je als professional hiermee om en hoe maak je het bespreekbaar?

In het eerste levensjaar begint de seksuele ontwikkeling van een kind. Dit begint bij het zien van het verschil tussen man en vrouw en het aanraken van de eigen geslachtsdelen, en het ontwikkelt zich verder tot het spelen van seksueel gerelateerde spelletjes met leeftijdsgenoten, masturbatie en het bedrijven van de liefde. Om deze ontwikkeling goed te laten verlopen, is het van belang dat hier aandacht aan wordt besteed op de kinderopvang. Zo kunnen de pedagogische professionals bijdragen aan de (seksuele) ontwikkeling van het kind, maar kunnen zij ook grensoverschrijdend gedrag of ander afwijkend gedrag van het kind signaleren? Dit is belangrijk, omdat kinderen sturing en veiligheid nodig hebben op het gebied van seksualiteit.

Wanneer een kinderopvangorganisatie geconfronteerd wordt met een zedendelict door een medewerker van de kinderopvang of seksueel grensoverschrijdend gedrag door kinderen op de opvang, is het van belang dat hier op een professionele manier mee wordt omgegaan. Iedere organisatie heeft een protocol opgesteld dat handvatten voor dit soort situaties biedt.

In deze training besteden we aandacht aan de seksuele ontwikkeling van kinderen en het protocol grensoverschrijdend gedrag, dat iedere pedagogisch professional moet kennen.

Studiebelasting: 3 uur

 • 2,5 uur training
 • 30 minuten online leeromgeving

Leerdoelen

 • Wanneer is seksueel gedrag bij kinderen onderling grensoverschrijdend?
 • Hoe verloopt de seksuele ontwikkeling bij kinderen?
 • Zes criteria die helpen bepalen of seksueel 'getint' gedrag grensoverschrijdend is
 • De stappen die je conform het protocol zet bij het signaleren van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Certificering

 • Aanwezigheid in (virtueel) klaslokaal
 • Eindbespreking casus
 • Na afronding van de training ontvang je een digitaal bewijs van deelname in je eigen opleidingsportaal.

Resultaat

 • Je weet meer van de seksuele ontwikkeling van kinderen. Je begrijpt wanneer seksueel gedrag bij kinderen grensoverschrijdend is. Je kunt de criteria toepassen en de juiste stappen zetten bij het signaleren van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Doelgroep

 • De training is geschikt voor iedereen die betaald of vrijwillig werkt met kinderen en specifiek voor leerkrachten, pedagogisch professionals in de kinder- en gastouderopvang.
 • MBO 3 werk- en denkniveau. Indien MBO 2 is werkervaring met kinderen vereist.

Prijs

€ 75,00

Heb je als organisatie interesse in deze training? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan!

Planning

+

Contact/offerte aanvragen

Heb je vragen met betrekking tot een offerte en wil je iemand spreken van onze afdeling Sales? Boek hieronder een telefonische afspraak!