Startdata

no data

Informatie

Het snelgroeiende kinderbrein

https://portaal.kiki-s.nl/image/cl14/banner

Introductie

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het kinderbrein. Heel interessant én belangrijk! Hoe kun je deze ontwikkeling stimuleren? Wat heb je nodig om het kinderbrein uit te dagen?

Inhoud

Eigenlijk worden baby’s veel te vroeg geboren – hun brein is nog zo onderontwikkeld dat ze niet zonder de zorg van anderen kunnen overleven. Door de tijd heen is ons hoofd, ons brein, zo groot geworden dat een baby niet meer door het geboortekanaal kan als we zouden wachten tot het brein volgroeid is. Het kinderbrein is dus volop in ontwikkeling en kwetsbaar.

In deze training wordt het snelgroeiende kinderbrein uitgelegd. Als je weet hoe het brein zich ontwikkelt en welk deel van het brein als eerste, begrijp je het gedrag of de reacties van kinderen beter en kun je makkelijker aansluiten bij de ontwikkelingsfase van het kind.

In de hersenen van een volwassene worden wel een paar honderd nieuwe hersencellen per dag aangemaakt. Bij een ongeboren kind kunnen dit er wel 20.000 zijn. Het snelgroeiende kinderbrein zuigt enorme hoeveelheden ervaringen op. De eerste twee jaar ontwikkelt de rechterhersenhelft zich sneller dan de linkerhersenhelft.

Het brein legt in de eerste zes jaar de basis. Het kind komt als hulpeloze baby bij jou op de groep binnen. Wanneer het kind met vier jaar afscheid neemt, omdat hij naar school gaat, is er veel gebeurd. Het is geen hulpeloze baby meer, maar een zelfstandige kleuter die zich aankleedt, zich uit, opdrachtjes uitvoert, gesprekken voert, pro-sociaal gedrag laat zien en ga zo maar door. De basis hiervoor is gelegd in het brein.

Het is dan ook belangrijk dat (professionele) opvoeders kennis hebben van het kinderbrein in ontwikkeling, zodat ze kinderen beter begrijpen en kunnen inspelen op hun behoeften.

Studiebelasting: 3 uur

 • 2,5 uur training
 • 30 minuten online leeromgeving

Leerdoelen

 • Kennis van het snelgroeiende kinderbrein
 • Hoe je het pedagogisch handelen op het kind kunt afstemmen
 • Kinderen beter begrijpen en inspelen op hun behoeften

Certificering

 • Aanwezigheid in het (virtueel) klaslokaal
 • Eindbespreking casus
 • Na afronding van de training ontvang je een digitaal bewijs van deelname in je eigen opleidingsportaal

Resultaat

 • Na deze training weet je hoe het snelgroeiende kinderbrein zich ontwikkelt en wat dit van jou als pedagogisch professional vraagt.

Doelgroep

 • De training is geschikt voor iedereen die betaald of vrijwillig werkt met kinderen en specifiek voor leerkrachten, pedagogisch professionals in de kinder- en gastouderopvang.
 • MBO 3 werk- en denkniveau. Indien MBO 2 is werkervaring met kinderen vereist.

Prijs

€ 75,00

Heb je als organisatie interesse in deze training? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan!

Planning

+

Contact/offerte aanvragen

Heb je vragen met betrekking tot een offerte en wil je iemand spreken van onze afdeling Sales? Boek hieronder een telefonische afspraak!