Startdata

geen gegevens

Informatie

Gewoon overgevoelig of hoogsensitief?

https://portaal.kiki-s.nl/image/cl11/banner

Introductie

Ieder mens heef een ander karakter. Hoogsensitief is een karaktereigenschap die we veel zien bij kinderen. Ze beleven alles wat er om hen heen gebeurt intenser dan andere kinderen.

Inhoud

Maike heeft geen behoefte aan veel nieuwe dingen, daar houdt ze niet van. Ze was woedend toen mama haar versleten jurk had weggegooid. De nieuwe jurk die mama kocht, wil zij onder geen beding aantrekken. Maike is gevoelig voor ruwe stoffen. De knopen van de jurk doen pijn op haar rug en de merkjes in haar kleding zit niet lekker.

In onze hersenen bevindt zich een soort tussenstation waar beslist wordt wat we doen met prikkels die we binnenkrijgen. Drukken we ze weg, verwerken we ze meteen of slaan we ze op voor later. Bij een hoogsensitief persoon wordt alle informatie die binnenkomt, dieper geanalyseerd. Het kind doet meer met dezelfde informatie, kijkt wat eruit voortvloeit/kan voortvloeien, en gaat kijken wat hij/zij ermee kan. Hoogsensitieve mensen, ook kinderen, zijn erg goed in het opmerken van en het verwerken van prikkels. Ze halen veel meer uit de informatie die ze via hun zintuigen krijgen, en ze zijn er ook meer mee bezig.

Wie hoogsensitief is, is extra gevoelig en kan prikkels moeilijker verwerken. Het is geen aandoening, maar het is gewoon wie je bent. Ieder mens heeft een ander karakter. Hoogsensitief is een karaktereigenschap die we veel zien bij kinderen. Ze beleven alles wat er om hen heen gebeurt intenser dan andere kinderen.

Wanneer het kind voldoende grip op situaties krijgt en gesteund wordt door de omgeving, zal het zich prettiger en veiliger voelen. Hoe dit werkt en hoe we overprikkeling op de groep kunnen voorkomen, bespreken we tijdens deze training.

Studiebelasting: 3 uur

 • 2,5 uur training
 • 30 minuten online leeromgeving

Leerdoelen

 • Kennis van hoogsensitiviteit
 • Karaktereigenschappen herkennen aan de hand van representatiesystemen
 • Rekening houden met prikkels op de groep

Certificering

 • Aanwezigheid in het (virtueel) klaslokaal
 • Eindbespreking casus
 • Na afronding van de training ontvang je een digitaal bewijs van deelname in je eigen opleidingsportaal

Resultaat

 • Na deze training heb je kennis van het herkennen van de overgevoeligheid, omgaan met hoogsensitiviteit en overprikkeling voorkomen.

Doelgroep

 • De training is geschikt voor iedereen die betaald of vrijwillig werkt met kinderen en specifiek voor leerkrachten, pedagogisch professionals in de kinder- en gastouderopvang.
 • MBO 3 werk- en denkniveau. Indien MBO 2 is werkervaring met kinderen vereist.

Prijs

€ 75,00

Heb je als organisatie interesse in deze training? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan!

Planning

geen gegevens

Contact/offerte aanvragen

Heb je vragen met betrekking tot een offerte en wil je iemand spreken van onze afdeling Sales? Boek hieronder een telefonische afspraak!